Sok z pomarańczy, marchewek i jabłek

Składniki :

  • 4 duże pomarańcze (myjemy i obieramy ze skórki)
  • 4 średnie marchewki (najlepiej kupić taką wcześniej nie mytą, w ziemi, a po dokładnym umyciu i wyszorowaniu jej szczoteczką, możemy zrobić test – bierzemy gryza, jeśli nie czuć posmaku ziemi, można ich nie obierać, gdyż w skórce jest mnóstwo właściwości odżywczych. Jeśli zaś smak nam nie odpowiada, marchewki należy koniecznie obrać, lub oskrobać)
  • 4 małe jabłka (umyte i bez ogonka, nie kroję ich ponieważ nasza wyciskarka jest na całe owoce) – recenzję znajdziesz tu (klik!)
  • 1 mała cytryna/ lub 1 łyżeczka kwasu L-askorbinowego (czyli witamina C w proszku) – w zależności od tego, jak kwaśny lubisz sok. Składnik służy głównie po to by nie czerniały jabłka.
  • imbir 2cm (opcjonalnie, jeśli lubisz, moim zdaniem nadaje sokowi charakteru)

Sok należy wyciskać naprzemiennie dodając produkty miękkie i twarde. Do wyciskania najlepiej używać wolnoobrotowej wyciskarki (klik!) zamiast szybkoobrotowych, czy sokowirówek niszczących enzymy. Tylko wtedy sok jest pełnowartościowy.
Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, gdyż składniki odżywcze w miarę czasu ulatniają się. Staraj się jak najkrócej go przechowywać, a jeśli już to tylko w lodówce.

Ten przepis to bomba witaminowa, dodaje energii, poprawia humor, a składniki świetnie komponują się w smaku 🙂

Jabłko wspomaga organizm w oczyszczaniu z toks

yn, co jest bardzo wskazane przy odstawianiu nietolerowanych produktów i wszelkiego rodzaju dietach.

Cytrusy, to duża dawka witamin C i B, a także beta-karotenu i błonnika, wspomagającego trawienie.

Marchewka, działa przeciwrakowo i przeciwpasożytniczo. Poprawia wygląd skóry, nie tylko dając jej efekt turbo opalania (przy regularnym piciu), ale także czyni ją promienną, bardziej napiętą i gładszą. Ponadto zawiera dużą dawkę witaminy A, niezbędnej dla wzroku oraz beta karotenu. Oczyszcza wątrobę z toksyn i rewitalizuje ją. Obniża poziom cholesterolu oraz ryzyko chorób serca.

Imbir przede wszystkim wzmacnia odporność ale także niweluje zmęczenie, działa przeciwbólowo, anyseptycznie, pomaga w przeziębieniu i rozgrzewa. Obniża poziom cukru we krwi, zwalcza komórki macierzyste raka. Pomaga na zgagę i niweluje mdłości.

1 myśl na “Sok z pomarańczy, marchewek i jabłek”

Dodaj komentarz