Przepis na sok:

1 świeży, dojrzały ananas

1 kg jabłek

1 cytryna (do smaku i zachowania koloru jabłek)

Po dokładnym umyciu owoców, cytrynę obieramy, od jabłek wystarczy oderwać ogonki. Natomiast od ananasa odkrajamy tylko liście i twardy spód, nie trzeba go obierać, ani kroić w plastry, wystarczy pokroić go wzdłuż na pionowe kawałki, a później w 2cm kostki, tak aby przerwać włókna. Następnie wrzucamy naprzemiennie miękkie i twarde owoce do wyciskarki wolnoobrotowej. Uzyskujemy pyszny, pełnowartościowy sok.

Nam najbardziej ananas smakuje z jabłkiem, do którego można dodać ( jeśli znajdziemy ) świeży jarmuż bądź szpinak, by zwiększyć jego wartości odżywcze. Ciekawie smakuje sam z kokosem w wersji Pinacolady, nawet jeśli jest bez alkoholu!

Ananas naturalnie rośnie w Ameryce Południowej, głównie w Meksyku i Brazylii, dojrzewa w okresie letnim. Uprawiany jest w krajach, w których rośnie naturalnie ale także na Filipinach, Hawajach, w Chinach, a w Europie na Azorach. Mitem jest, że ananas rośnie na drzewie! To owoc niewysokiego krzewu, wyrastający na około metrowej łodydze.

Warto pamiętać, że ananas z puszki, dodawany często do pizzy, hamburgerów, deserów i innej przetworzonej żywności jest pozbawiony składników odżywczych, a na pewno całkowicie swojego najcenniejszego składnika – bromelainy. Nie wspomnę o przechowywaniu czegokolwiek do jedzenia w metalu, który przenika do żywności, brrr.

Właściwości, które opisuję poniżej można znaleźć jedynie w świeżym owocu lub świeżo wyciśniętym z niego soku w wyciskarce wolnoobrotowej. Proszę nie mylić i nie stosować zamiennie tych dwóch urządzeń. Sokowirówka pozbawia owoce większości witamin i enzymów, a w przypadku ananasa jego najcenniejszego składnika.

Ananas to najbogatsze zródło bromelainy na świecie, jest to enzym, który posiada cudowne właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przyspieszające gojenie się ran. Owoc stosowany miejscowo daje skuteczne rezultaty przeciwobrzękowe, przeciwoparzeniowe, po ukąszeniach owadów i innych problemów skórnych. Bromelaina jest często stosowana przez sportowców, przy zapaleniu tkanek miękkich ale też np. bokserów do przyspieszenia gojenia siniaków, krwiaków i opuchlizny po walce. Łagodzi także napięcia mięśni, nerwobóle, pomaga przy zapaleniu i bólu stawów. Stosowana jest także do zmiękczania mięsa, ale także pomaga nam je trawić. Spożycie ananasów zaleca się osobom mającym problemy trawienne, zgagę, wzdęcia i inne problemy z żołądkiem.

Bromelaina jest najczęściej stosowana przy odchudzaniu i słynie z tego, że skutecznie redukuje komórki tłuszczowe w organizmie. Ale to nie koniec zastosowań tej cudownej substancji. Zmniejsza ona i rozrzedza śluzu zalegający w drogach oddechowych, przez co łagodzi objawy zapalenia gradła, płuc, astmy, pomaga w leczeniu zatok i zapaleniu oskrzeli. Mając kaszel należy pić sok właśnie z ananasa! Bromelaina jest nieoceniona także w takich schorzeniach jak: RZS, astma, zapalenie dróg moczowych, zapalenie jelit, choroba wieńcowa, nowotwory, ułatwia także przyswajanie niektórych antybiotyków, jak np. penicylina.

Ananas, tak jak wszystkie owoce to bogactwo witamin, soli mineralnych i kwasów owocowych, które wzmacniają naszą odporność i dodają nam energii.

Sok z ananasa słynie także z właściwości na smak męskiego nasienia. Do tego jednak potrzeba pić go regularnie przez minimum dwa tygodnie. Czy ktoś z Was próbował? Jestem ciekawa Waszych doświadczeń, dajcie znać w komentarzu?