Saganowa sałatka warstwowa. Tak nazywamy jedną z naszych ulubionych sałatek z jajek. 

Składniki:
12 jajek
2 małe puszki lub słoiczki (ok. 150g) tuńczyka najlepiej w sosie własnym, rozdrobnionego
1 średnia cebula
200 g sera żółtego
kawałeczek masła
majonez 4 – 5 dużych łyżek
pieprz
sól

Gotujemy jajka na twardo tj. 7 minut od zagotowania wody. Następnie obieramy i oddzielamy białka od żółtek.
Białka kroimy w drobną kostkę (im drobniejszą tym lepiej). Żółtka odkładam do osobnego pojemnika i rozgniatamy widelcem jak najdrobniej. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach. Tuńczyka odsączamy ale pamiętając, żeby oddzielić dwie równe porcje. Masło najlepiej uprzednio zamrozić, żeby prościej nam było pokroić je w cieniutkie plasterki lub zetrzeć na tarce.
Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, zaczynamy układać warstwy, najlepiej w szklanym naczyniu z pokrywką, zaczynając od dołu:

1 białka jajek
2 cebula
3 tuńczyk
4 ser żółty
5 tuńczyk
6 masło ( nie musi to być pełna szczelna warstwa, wystarczy punktowo)
7 majonez
8 żółtka
9 pruszymy pieprzem do smaku i ozdoby ewentualnie dodatkowo solą, jeśli tuńczyk nie był wystarczająco słony lub jeśli lubimy.

Sałatkę najlepiej pozostawić do schłodzenia w lodówce, minimum 2 godziny.
Sałatkę nabieramy łyżką od samego dołu, a nałożoną porcję mieszamy indywidualnie dopiero na talerzu by powstała jednolita masa.

Smacznego