Inspiracją do ugotowania tego dania była piosenka, którą usłyszeliśmy w radiu. Zastanawialiśmy się co to jest Jambalaya i zaczęliśmy szukać więcej o tym słowie, odkryliśmy przy okazji także wersję polską Anny Jantar?. Tyle, że piosenka nie mówi nic o jedzeniu, a inspiracją była podpowiedź w wyszukiwarce z przepisem na to danie. Drugą inspiracją stała się turkusowa woda Riwiery Tureckiej, która kojarzy nam się z Karaibami, a to właśnie stąd pochodzi jambalaya. Nie pozostało nic innego jak zorganizować składniki i przejść do dzieła! Był to eksperyment, bo nigdy wcześniej nawet nie słyszeliśmy o tym daniu. Efekt przekroczył nasze oczekiwania, wyszła pychota i na pewno będziemy gotować ją nie raz w różnych konfiguracjach. Oto nasza autorska wariacja Jambalayi.

Na jambalayę dla ok. 4 osób potrzebujemy:

  • 1 szt. piersi kurczaka
  • 100 g ostrej kiełbasy
  • 15 szt. krewetek
  • 1 szt. papryki o dowolnym kolorze
  • 1 szt. ostrej papryczki
  • 1 szt. cebuli
  • 2 szt. marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • słoiczek kukurydzy
  • 0,5 szklanki ryżu niegotowanego
  • 0,5 l bulionu
  • łyżkę oleju
  • przyprawy: oregano, bazylia, kolendra, papryka ostra i słodka, pieprz ziołowy, kurkuma, pieprz i sól
  • natkę pietruszki do ozdobienia

Na instrukcję jak przygotować jambalayę zapraszamy na vloga, którego znajdziesz tu (klik!)

Przepis robiliśmy na najlepszym grillu do kampera. Choć naszym zdaniem świetnie sprawdzi się w domu, bo jest całkowicie bezdymny i ekologiczny. Możesz go mieć o 20% taniej. Lotus Grill: http://bit.ly/3cONUoc