W kamperze bardzo często brakowało nam piekarnika, a że potrzeba jest matką wynalazków, odkryliśmy nową funkcję naszego grilla. Tym sposobem oprócz grillowania, możemy robić wszystkie dania wymagające pieczenia. Na pierwszy “ogień” wrzucamy na “ruszt” pizzę, a w dodatku bezglutenową.

Składniki:
Ciasto bezglutenowe:
200 gram bezglutenowej mąki  +  ok. 1 szklanki mąki do wyrabiania ciasta i  formowania pizzy, np. kukurydzianej
200 ml letniej wody
1 saszetka drożdży instant
2 łyżki oliwy z oliwek do ciasta + 1 łyżka do wysmarowania miski do ciasta
1/2 łyżeczki miodu  żeby ciasto wyrosło
1 łyżka soli
1 jajko

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy miód i odstawiamy na 10minut. Do mąki dodajemy jajko, sól, oliwę i wlewamy rozpuszczone drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut w misce pod ściereczką.

Sos:
-2 pomidory obrane ze skórki drobniutko pokrojone
-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-mała drobno pokrojona cebulka
Można pokroić na większe kawałki i potem zblendować, ale nigdy nam się tego nie chce robić, tym bardziej, że w sosie nie przeszkadzają nam cząstki warzyw. Wszystko to smażymy i na końcu dodajemy przyprawy i zioła. Najczęściej bazylię, oregano, tymianek, majeranek, pieprz i sól.

Dodatki do pizzy:
Najważniejszy jest sos i ser, a reszta składników zależy od nas. Od czasu mojej nietolerancji mleka krowiego, używam sera koziego lub wegańskich serów.
My najczęściej dodajemy:
– pieczarki podsmażone z cebulką na oliwie
– czarne oliwki
– salami
– pomidor
-paprykę
-świeżą bazylię i szpinak

Do zrobienia pizzy na grillu potrzebujemy jedynie kamienia do pizzy, którą kładziemy na grillu oraz przykrywki.

Smacznego