Nasze najnowsze odkrycie, prosty, orzeźwiający w upały, idealny drink.
Ostatnio zrezygnowaliśmy z piwa, bo bardzo widocznie i błyskawicznie rosły nam brzuchy. W Turcji piwo było drogie i nie smakowało nam, więc kiedy mieliśmy ochotę na alkohol szukaliśmy delikatnego drinka, smacznego, ze zdrowymi i sezonowymi składnikami, a nie ze słodzonym, farbowanym napojem z plastiku. I znaleźliśmy! Zainspirowaliśmy się recepturą z naszej książki przepisów Kuvings, która była dołączony do wyciskarki. Był to pierwotnie koktajl bezalkoholowy, i taki może pozostać… gdyż też jest smaczny, wystarczy zrezygnować z alkoholu… ale my polecamy podkręcić ten smak, wypróbowanym przepisem.

Nasze borówkowe mojito najlepiej smakuje z cytrynówką… Metodą prób i błędów, przedstawiamy przepis na najlepszą wersję:

Składniki:


Opakowanie borówek amerykańskich świeżych (ok. 200-250g)
1 cytryna
1/2 łyżki cukru, najlepiej trzcinowego
100ml (wg uznania) cytrynówki lubelskiej
Mineralna woda gazowana 200ml
Kostki lodu
Listki mięty do smaku i ozdoby

Wykonanie:


Starannie umyć owocowe składniki. Obrać cytrynę. Z borówek i cytryny wycisnąć sok, najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej, tak by zachować jak najwięcej składników odżywczych. Do soku dodać pół łyżki cukru trzcinowego i zamieszać, by się rozpuścił. Do szklanego słoja, czy karafki wlać alkohol, dolać wyciśnięty sok z owoców z cukrem, wodę mineralną i dokładnie wymieszać. Następnie wystarczy dodać kostki lodu i udekorować miętą.

Na zdrowie!